Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Uitgelichte afbeelding

Moet leerplicht van 5 naar 4 jaar? 'Het lost geen enkel probleem op'

gisteren · 19:00| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 19:05

In het kort

Om kinderen meer kans te geven om zich te ontwikkelen, onderzoekt de staatssecretaris van onderwijs of de leerplicht omlaag kan van 5 naar 4 jaar. Dat is symboolpolitiek, vindt de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman.

Wat denk jij?

Wat denk jij: moet de leerplicht omlaag van 5 naar 4 jaar?

Aantal reacties: 0

Het is één van de maatregelen waar onderwijsstaatsecretaris Mariëlle Paul aan denkt om ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen tegen te gaan. Maar het is vooral voor de bühne, vreest Moorman, die als onderwijswethouder speciale aandacht heeft voor kansenongelijkheid en kinderen met achterstanden. "De staatssecretaris bezuinigt juist fors op zaken die tot kansengelijkheid leiden."

Zo wijst Moorman op het belang van gratis voorschool voor kinderen, iets waar de staatssecretaris op bezuinigt. "Uit onderzoek blijkt dat voorschoolse educatie ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling is van kinderen. Wij investeren er fors in, maar helaas bezuinigt de staatssecretaris daar fors op. Eerst al 10% en er komt nu ook 2% bij: in totaal 12%."

Wat is voorschoolse educatie?

Voordat zij naar school gaan, kunnen peuters op de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar al extra ondersteuning krijgen in de ontwikkeling. Dat heet voorschoolse educatie. Zo maken ze een goede start op de basisschool. Spelenderwijs wordt de ontwikkeling gestimuleerd op het vlak van taal, voorbereid rekenen, motoriek en sociaal-emotionele vaardigheden. Gemeenten bepalen welke kinderen ervoor in aanmerking komen en zijn verantwoordelijk voor de uitvoering.

Meeste 4-jarigen gaan al naar school

Op dit moment is het voor 4-jarigen niet verplicht om naar school te gaan. Dit is pas als ze 5 worden. Ook vanaf dat moment mogen ze nog een paar uurtjes per week thuis blijven.

Moorman vraagt zich af hoe nodig en helpend het is om de leerplicht te verlagen. Ze wijst erop dat bijna de meeste 4-jarigen in Nederland al naar school gaan: "In Nederland gaan ten opzichte van alle andere landen veel meer kinderen op 4-jarige leeftijd al naar de basisschool: zo’n 98%."

Volgens haar is er geen enkel bewijs dat de kinderen die later naar school gaan, het later minder goed doen. "Ik zie in Amsterdam wel ouders die bijvoorbeeld zeggen dat ze nog een wereldreis maken als het kind 4 is. Dat zijn niet per se de kinderen waar we ons zorgen over moeten maken. We maken ons natuurlijk vooral zorgen over de kinderen die de taal niet goed spreken en wiens ouders de kinderen niet goed kunnen helpen."

Latere leerplichtleeftijd

Ook wijst ze erop dat een leerplicht vanaf 4 jaar in andere landen geen voorwaarde is voor succes. Als voorbeeld noemt ze Finland, waar het onderwijs hoog scoort. Daar geldt pas leerplicht als kinderen 7 zijn: "De leerplichtleeftijd ligt daar veel verder. Maar ze hebben wel een gratis voorschool voor alle kinderen, waar dus ook bijna alle kinderen naartoe gaan. En waar deze staatssecretaris op bezuinigt."

Afbeelding van Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

onderwijswethouder in Amsterdam

"98% van de 4-jarigen gaat al naar school."

Naast de voorschool is er een andere bezuiniging die volgens haar niet helpt: de brede brugklas. Hier worden kinderen niet gelijk geselecteerd op onderwijsniveau, maar krijgen langer les. "Ook de brede brugklassen laten zien dat kansengelijkheid wordt bevorderd, kinderen veel meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen en dat het minder stress geeft. Ook Finland heeft zo’n brede brugklas."

'Lost geen enkel probleem op'

Het feit dat er op voorschoolse opvang en brede brugklassen wordt bezuinigd, maakt dat ze kritisch kijkt naar het verlagen van de leerplichtleeftijd. "Er komt nu een maatregel waarvan de vraag is: welk probleem lost dit precies op? Het klinkt sympathiek, maar het lost geen enkel probleem op."

Het is belangrijk dat er structureel geld gaat naar het onderwijs, zegt Moorman. "Maar juist op het structurele deel wordt bezuinigd. Ik vind het heel flauw als je zegt: we werken aan kansengelijkheid en een onderzoek gaat doen naar iets waarvan we eigenlijk allemaal weten dat het niet gaat werken. Daarmee verhul je dat je forse bezuinigingen aan het doorvoeren bent die juist tot kansengelijkheid gaan leiden."

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Dit is de Dag (EO) terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat presentator verder over dit onderwerp in gesprek met Marjolein Moorman over de maatregel om de leerplicht te verlagen van 5 naar 4 jaar. Ook maakte ze pas bekend dat ze de overstap naar Den Haag wil maken voor GroenLinks-PvdA. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook