Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Mona Keijzer stapt naar de rechter vanwege uitspraken over jodenhaat binnen de islam: 'Feiten kunnen niet strafbaar zijn’

vandaag · 11:11| Leestijd: 3 min

Update: vandaag · 12:00

In het kort

Mona Keijzer stapt naar de rechter: ze wil dat het Gerechtshof haar hoort bij de beoordeling of haar Jodenhaat-uitspraak bij Sophie & Jeroen daadwerkelijk strafbaar is, zoals het Openbaar Ministerie stelt. De BBB-politicus vindt dat ze moet kunnen zeggen dat 'antisemitisme bijna onderdeel is van de islamitische cultuur'. In Dit is Tijs (EO) licht ze toe waarom.

Wat denk jij?

Mona Keijzer werd eerder dit jaar aangeklaagd omdat ze op tv zei dat 'antisemitisme bijna onderdeel is van de islamitische cultuur'. Terecht?

Keijzer deed de omstreden uitspraak in mei, tijdens een talkshow-gesprek over hoofdlijnenakkoord en het integratiebeleid dat het kabinet-Schoof had opgesteld. Een fragment van de uitzending zie je hieronder.

Let op: artikel gaat verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zestien mensen deden naar aanleiding van Keijzers uitspraak aangifte van groepsbelediging. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat de uitlatingen in beginsel strafbaar zijn, maar dat vervolging te veel inbreuk zou maken op Keijzers recht op vrijheid van meningsuiting als politicus. De zaak werd geseponeerd.

In Dit is Tijs (EO) vertelt Keijzer waarom ze daar geen genoegen mee neemt. Ze wil het OM laten terugfluiten: "Ik baseer mij op allerlei verschillende wetenschappelijke onderzoeken die in verschillende Europese landen zijn gedaan, ook in Nederland. Professor Koopmans is bijvoorbeeld iemand die hier onderzoek naar doet. Pew Research, een onderzoeksinstituut in de Verenigde Staten, heeft het onderzocht." Uit die onderzoeken blijkt dat 70-80% van de mensen in islamitische landen een antisemitische houding hebben, aldus Keijzer. "Het Openbaar Ministerie heeft blijkbaar geen kennis van deze onderzoeken en van deze feiten."

"Feiten kunnen niet strafbaar zijn", benadrukt de minister. "Als je dát niet meer kunt zeggen, smoor je het maatschappelijk debat. Het is slecht voor de vrijheid van meningsuiting in de vrije, Westerse samenleving die wij willen zijn. Én het raakt aan mijn integriteit."

Dat de uitspraak hard aankwam bij islamitische Nederlanders, kan Keijzer wel begrijpen. "Als er iets gezegd wordt over zo'n grote gemeenschap terwijl dat voor jou persoonlijk niet geldt, dan kan dat raken. Dat is wat hier gebeurd is." Desalniettemin blijft ze bij haar standpunt. "Als het percentage zo hoog is in een gemeenschap, dan moet je het daar natuurlijk wel met elkaar over kunnen hebben - zonder dat het Openbaar Ministerie je vervolgens verwijt dat je je schuldig maakt aan strafbare groepsbelediging."

Keijzer zegt zich bewust te zijn van het risico's van haar besluit: het Gerechtshof zou er alsnog voor kunnen kiezen om haar te vervolgen. Maar volgens haar is de zaak belangrijk, omdat het gaat om de grenzen van de vrijheid van meningsuiting: "Hiermee word niet alleen ík beknot, maar iedereen die onderdeel is van deze samenleving, die deel wil nemen aan het maatschappelijk debat."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is Tijs terug

In Dit is Tijs (EO) gaat presentator Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Mona Keijzer. Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Luister Dit is Tijs terug als podcast

Je kunt Dit is Tijs (EO) ook terugluisteren als podcast. Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app of luister hieronder:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit maakten we ook
Dit is Tijs
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook