Van de Gaza-oorlog tot Trumps herverkiezing: welk nieuws maakte in 2024 indruk op jou? De top 7 van onze lezers
31 december 2024 · 13:51| Leestijd: 9 min
Update: 31 december 2024 · 17:59
In het kort
Van Olympische triomfen in Parijs tot de 'gitzwarte', antisemitische rellen in Amsterdam: het jaar 2024 kende hoge pieken, maar ook diepe dalen. Welk nieuws blijft ons Nederlanders het meest bij? Wij vroegen het aan de leden van het DIT WhatsApp-panel. Dit zijn de top 7 meestgenoemde nieuwsonderwerpen.
Wat denk jij?
Vond jij 2024 een goed jaar voor Nederland?
Aantal reacties: 0
7. Donald Trump wint voor de tweede keer de presidentsverkiezingen
Het was een bewogen jaar in de Nederlandse politiek (daarover later meer), maar in de Verenigde Staten ging het er minstens net zo heftig aan toe. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump werd in de periode voor de presidentsverkiezingen ernstig bedreigd door politieke tegenstanders. Hij raakte onder andere gewond aan zijn oor na een moordaanslag op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania en ontsnapte aan een schutter op zijn eigen golfbaan in Florida.
Aan de Democratische kant was het ook niet een en al rozengeur en manenschijn. Huidig president Joe Biden was gekozen als presidentskandidaat voor de Democraten, maar besloot enkele maanden voor de verkiezingen af te treden. Vicepremier Kamala Harris verving hem. Grote sterren, waaronder Taylor Swift, schaarden zich achter Harris.
De inzet van de Democraten en hun achterban mocht echter niet baten. Trump won de verkiezingen overtuigend en zal in januari 2025 terugkeren naar het Witte Huis voor zijn tweede termijn als president. Trump heeft een stevige christelijke achterban - met name witte 'evangelicals' zijn enthousiaste Trump-supporters - en ook latino's stemden verrassend veel op de politicus.
Wat is de impact van Donald Trumps verkiezingsoverwinning op jouw portemonnee? Lees meer en praat mee:
- Dit betekent de winst van Trump voor onze economie: 'Kan leiden tot handelsoorlog en recessie'
Dit betekent de winst van Trump voor onze economie: 'Kan leiden tot handelsoorlog en recessie'
6. Nederland floreert in de sportwereld
2024 bracht een ware 'sportzomer': Nederlandse atleten trokken naar de Olympische Spelen in Parijs en het EK-voetbal om zich van hun beste kant te laten zien.
Op de Olympische Spelen wonnen we 15 gouden medailles, 7 zilveren medailles en 15 bronzen medailles. Nederland eindigde daarmee als zesde in de ranglijst van alle deelnemende landen. De Verenigde Staten presteerden het best: zij namen in totaal 126 medailles mee naar huis.
Op het EK-voetbal in Duitsland schopten de Oranjeleeuwen het tot de halve finale, waar ze met 2-1 verloren van Engeland. Uiteindelijk won Spanje de competitie.
Opvallend: veel Spelers uit het Nederlands elftal, waaronder Memphis Depay, Cody Gakpo en Wout Weghorst, zijn gelovig. Voor de spannende EK-wedstrijden kwamen zij bij elkaar om te bidden. Hoe was dat voor hen? En is het goed dat de voetballers hun geloof zo openlijk delen? Lees meer en praat mee:
- Veel voetballers van Nederlands elftal delen geloof: 'Doe dat lekker in de kerk, maar niet in de kleedkamer'
Veel voetballers van Nederlands elftal delen geloof: 'Doe dat lekker in de kerk, maar niet in de kleedkamer'
5. Mark Rutte wordt NAVO-chef
Mark Rutte nam dit jaar afscheid van zijn oude, vertrouwde torentje op het Haagse Binnenhof om plaats te maken voor premier Dick Schoof. Je zou denken dat Rutte na al die jaren premierschap toen behoefte had aan een ontspannen tussenjaar, maar hij had andere plannen: de politicus trad drie maanden na zijn vertrek uit de Nederlandse politiek in Brussel aan als secretaris-generaal van de NAVO. Dat zat er al even aan te komen: het werd begin 2024 al bekend dat Rutte een serieuze kandidaat was voor de functie.
Tot nu vraagt die functie veel van Rutte: onder zijn bewind werd bekend dat Noord-Koreaanse troepen de Russen willen ondersteunen in de oorlog tegen Oekraïne, hij kreeg een veeleisend overwinningsplan van Zelensky onder zijn neus. Hij staat momenteel bovendien aan de vooravond van een tumultueuze periode met Trump als Amerikaans president; Trump is sceptisch over het Amerikaanse NAVO-lidmaatschap en eist dat andere landen hun defensie-budget ophogen.
Al die tumult gaat de NAVO-chef niet in de koude kleren zitten. Afgelopen maand kondigde Rutte nog aan dat we ons in het westen "geestelijk" moeten voorbereiden op oorlog. "Wat in Oekraïne gebeurt, kan hier ook gebeuren", zei hij.Is die waarschuwing terecht, of overdreven? Lees meer en praat mee:
- NAVO-chef Rutte waarschuwt voor oorlog. Is dat overdreven?
NAVO-chef Rutte waarschuwt voor oorlog. Is dat overdreven?
4. Bezorgdheid om een Derde Wereldoorlog
Rutte is lang niet de enige die zich zorgen maakt om oorlog. NAVO-generaal Rob Bauer drukte Europeanen begin dit jaar op het hart om een noodvoorraad in huis te halen. Onder andere de Zweedse, Finse en Noorse overheid, de Belarussische president Loekasjenko en de Hongaarse president Orbán volgden zijn voorbeeld en adviseerden burgers om zich voor te bereiden op een Derde Wereldoorlog. Nederlandse banken benadrukten vorige maand ook nog dat het slim is om vanwege de oorlogsdreiging contant geld in huis te halen, en zelfs Nederlandse supermarkten en winkeliers maken noodplannen voor het geval dat de oorlog uitbreekt.
Zijn die zorgen terecht? En waar komt die dreiging van een oorlog vandaan? Lees meer en praat mee:
- Is er kans op een derde wereldoorlog?
Is er kans op een derde wereldoorlog?
3. Antisemitisme laait op in Nederland
Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 is jodenhaat in Nederland flink toegenomen. Dat leidde tot nare confrontaties in ons land, maar ook tot ernstige geweldsdelicten. Zo werden Israëlische voetbalsupporters in november 's avonds laat belaagd en mishandeld tijdens een zogenoemde 'jodenjacht' in Amsterdam. Burgemeester Halsema sprak van een 'gitzwarte' nacht, de Israëlische president Netanyahu trok een vergelijking met de Kristallnacht.
Wat is de Kristallnacht?
De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938 in nazi-Duitsland, zo'n 86 jaar geleden. Tijdens deze nacht werden duizenden Joodse winkels, huizen en synagogen vernield door nazi's en nazi-aanhangers. Veel Joodse mensen werden mishandeld, gearresteerd of zelfs gedood.
Deze nacht wordt gezien als het begin van de openlijke vervolging van Joden door het naziregime.
Joodse studenten en docenten voelden zich bovendien onveilig vanwege pro-Palestijnse demonstraties die plaatsvonden op, onder andere, de campusterreinen van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Bijeenkomsten en concerten van joden, waaronder een concert van zangeres Lenny Kuhr, werden verstoord door demonstranten. De BBB pleitte voor een verbod op populaire socialmediakanalen zoals Cestmocro, dat volgens partijleider Caroline van der Plas 'overloopt van antisemitisme'.
Inmiddels maakt ruim 7 op de 10 Nederlanders zich zorgen om toenemende jodenhaat, volgens cijfers van DIT. Het kabinet heeft de afgelopen periode een plan ontwikkeld om antisemitisme aan te pakken, maar het is de vraag of dat plan de dagelijkse werkelijkheid van Nederlandse joden gaat veranderen.
Hoe ziet die dagelijkse werkelijkheid van joodse Nederlanders er nu precies uit? Durven zij nog alleen over straat, en in hoeverre kunnen zij hun geloof nog in vrijheid uitoefenen? Lees meer en praat mee:
- Antisemitisme in Nederland enorm toegenomen sinds Gaza-oorlog: 'Bang dat ik vermoord word'
Antisemitisme in Nederland enorm toegenomen sinds Gaza-oorlog: 'Bang dat ik vermoord word'
2. Reuring in politiek Den Haag
Veel van onze lezers spraken over de ontwikkelingen die het afgelopen jaar in de Nederlandse politiek hebben plaatsgevonden. De PVV, VVD, NSC en BBB werkten maandenlang aan een regeerakkoord, dat aan het eind van de zomer officieel werd gepresenteerd aan de Nederlandse burger. Een gloednieuw kabinet, met Dick Schoof als minister-president, trad aan.
Dat betekende echter niet dat de coalitiepartijen op dat moment goed met elkaar op één lijn zaten. Het kabinet ontsnapte meerdere malen aan een val, onder andere nadat NSC-staatssecretaris Achachbar besloot op te stappen. Achachbar had bezwaar tegen uitspraken die kabinetsleden in een ministerraad over integratie hadden gedaan.
Het kabinet heeft inmiddels al meerdere initiatieven genomen om beleid te veranderen. Wat is er de afgelopen maanden gebeurd in politiek Den Haag? Doet dit kabinet tot zover goed werk? Lees meer en praat mee:
- Hoe heeft het kabinet-Schoof in 2024 gepresteerd?
Hoe heeft het kabinet-Schoof in 2024 gepresteerd?
1. Israël voert oorlog, leed in Gaza
Het jaar 2024 werd volgens het DIT-WhatsAppanel gedomineerd door het conflict in en rondom Israël. Israël voert momenteel meerdere oorlogen; ze strijden tegen Hamas in Gaza, zijn in conflict met Hezbollah in Libanon en worstelen met meerdere andere regionale dreigingen.
In de Gazastrook zijn volgens de VN tussen 7 oktober 2023 en 17 december 2024 al meer 45.000 Palestijnen gedood. Zij schatten dat ongeveer 70% van die slachtoffers vrouw of kind is.
Daarnaast zijn volgens de VN nog altijd zo'n 100 mensen gegijzeld door Hamas. Naar schatting is eenderde van hen inmiddels al overleden. Er zijn bovendien 1586 Israëli's en mensen met een Israëlische achtergrond in het afgelopen jaar overleden door oorlogsgeweld.
Een uitgebreid overzicht van wat er dit jaar is gebeurd lees je hieronder.
Israël in oorlog: het jaar 2024 in vogelvlucht
Korte introductie: 7 oktober 2023
Eerst even terug naar het begin: op 7 oktober 2023 viel Hamas Israël aan met raketten, boten en paragliders. Meer dan 1500 mensen, vooral burgers, kwamen om, en ruim 240 mensen werden als gijzelaar meegenomen naar Gaza. Dit was de dodelijkste aanval op Israëli's in de geschiedenis van Israël. voor Israël sinds 1948. Israël verklaarde de volgende dag de staat van oorlog en begon een luchtaanval op Gaza. Op 9 oktober werd een volledige blokkade van de Gazastrook ingesteld, waardoor water, elektriciteit, voedsel en brandstof werden afgesneden. In de maanden die volgden escaleerde de oorlog verder.
Israël in 2024
In 2024 zette de oorlog met Hamas door. In februari dreigde Israël Rafah binnen te vallen, het laatste toevluchtsoord voor veel inwoners van Gaza. Hoewel de Verenigde Staten opriepen tot een plan om burgers te beschermen, zette Israël de aanval door. Eind april werd een grote evacuatie gelast en trokken meer dan 800.000 mensen weg uit Rafah. Ondanks een tijdelijk staakt-het-vuren begin mei, begon Israël op 14 mei met de invasie van Rafah. Dit veroorzaakte een enorme humanitaire crisis, waarbij hulp nauwelijks de bevolking bereikte.
In juni wist Israël vier gijzelaars te redden in Gaza tijdens een militaire operatie. Deze actie leidde tot grote protesten in Israël, waar de bevolking opriep tot meer maatregelen om de resterende gijzelaars vrij te krijgen en een einde te maken aan de oorlog.
In de tussentijd liep de spanning tussen Israël en andere terreurorganisaties en buurlanden ook op. Israël vocht tegen Hezbollah in Libanon, waar hevige gevechten en bombardementen duizenden doden en grootschalige verwoestingen veroorzaakten. In september werd Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gedood, wat leidde tot een raketaanval door Iran op Israël.
Daarnaast voerde Israël aanvallen uit in de Westelijke Jordaanoever en richtte de regering zich op vermeende terreuractiviteiten. Dit ging gepaard met een toename van geweld door Israëlische kolonisten. Ondertussen werd Gaza getroffen door een gezondheidscrisis, met poliogevallen en ernstige tekorten aan basisvoorzieningen. Ondanks de escalaties werd eind november een wapenstilstand bereikt met Hezbollah, maar de situatie in Gaza bleef kritiek.
Inmiddels heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag de Israëlische president Netanyahu, oud-defensieminister Yoav Gallant én Hamasleider Mohammed Deif beschuldigd van oorlogsmisdaden. Is dat terecht? Lees meer en praat mee:
- Het ICC beschuldigt Netanyahu en Gallant van oorlogsmisdaden: is dat terecht? 'Dit gaat tegen alle realiteitszin in'
Het ICC beschuldigt Netanyahu en Gallant van oorlogsmisdaden: is dat terecht? 'Dit gaat tegen alle realiteitszin in'
Praat mee
Welk nieuwsitem maakte afgelopen jaar indruk op jou?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Tip: kom bij het WhatsApp-panel
De Top 7 in dit artikel is samengesteld uit reacties van onze WhatsApp-panelleden. In ons WhatsApp-panel vragen we je maximaal 3-5 keer per week, geheel vrijblijvend, om jouw mening over actuele nieuwsonderwerpen. Jouw reacties nemen wij mee in onze artikelen!
Praat jij graag mee over het nieuws van de dag? Sluit je aan bij onze redactie en laat jouw stem horen! Stuur 'DIT AAN' via WhatsApp naar 06 45 92 35 35. Je ontvangt alleen berichten van de redactie, niet van andere leden. Je kunt je ook aanmelden via de link hieronder.
- Meld je aan voor het WhatsApp-panel
Meld je aan voor het WhatsApp-panel
Wil je eerst meer weten? Klik hier voor meer informatie. We gaan in 2025 graag met je in gesprek!
NB: De Top 7 in dit artikel is gebaseerd op reacties uit het DIT WhatsApp-panel. De data en reacties van de panelleden zijn bekend bij de redactie. Wil je meer weten? Mail ons via ditonline.redactie@eo.nl voor toelichting.